madmobil pod menu
rand2
Dobry Zbeer

Podziel się!

Dobry Zbeer. Rozmowa nie tylko o piwach, ale także gościach, którzy tworzą to miejsce

reklama

Dobry Zbeer to nie jest kolejny pub, w którym po prostu napijemy się piwa. To lokal, który oferując piętnaście kranów z różnymi piwami jest w stanie porwać w piwną podróż każdego, kto będzie miał odwagę spróbować.

– Tutaj każdy może znaleźć coś dla siebie i za każdym razem odkryć coś nowego. Odchodzimy od przemysłowych browarów i zaczynamy szukać nowych piw. Tak oto świętujemy drugie urodziny lokalu. – rozmawiamy z właścicielem nie tylko o różnych piwach, ale także o gościach, którzy tworzą to miejsce. Panuje tu niezwykła atmosfera, która zbliża i  sprzyja w tworzeniu nowych znajomości

Czym jest piwna podróż?

To właśnie smaki i gusta, które wraz z upływem czasu się zmieniają. Przedstawiamy piwa wyjątkowe, bogate w aromaty i tworzone w różny sposób. To szeroki wybór piw rzemieślniczych. Pamiętam jak na początku działania lokalu na kranach mieliśmy dużo belgijskich piw. To ewoluowało wraz z rosnącą świadomością piwną gości. Dojrzały gusta i te piwa się znudziły. Pod tym względem ciągle się zmieniamy – cały Dobry Zbeer, menu i jego goście. To pierwsze takie miejsce, z taką liczbą kranów i przekrojem piw w Gliwicach. Najciekawsze są doświadczenia, którymi dzielimy się wspólnie z gośćmi siedzącymi przy barze. Rozmawiamy, wymieniamy się opiniami i razem szukamy inspiracji. Każdy może zostać Dobrym Zbeerem i razem z nami tworzyć to miejsce.

W jaki sposób wybrać swoje piwo po raz pierwszy?

Poczuj się jak w muzeum, Twoim przewodnikiem będzie barman. Ekspert w swojej dziedzinie, piwny pasjonat, często nawet piwowar domowy. Zaufaj mu, bo on zna te piwa i chętnie ci o nich opowie. Od początku mamy jedną zasadę – zawsze dajemy spróbować piwa przed zakupem. Beczki, które są podłączone do kranów pozwalają na odmierzenie małej ilości do skosztowania. Gość zawsze wie, co kupuje. Wypytujemy też o gusta, staramy się doradzić, ponieważ nie chcemy rozczarować. Pytamy o lubiane smaki – gorzkie, słodkie, słone, kwaśne, z większą lub mniejszą goryczką. Wystarczy odrobina odwagi, żeby zapytać i spróbować. Jeśli nie barman, to z pewnością inni goście przy barze opowiedzą o swoich piwach lub nimi poczęstują. To właśnie magia tego miejsca. Przekraczając progi Dobrego Zbeera można całkowicie odciąć się od świata zewnętrznego – skupić na degustacji i rozmowie przy barze.

Czy piwa tworzone przez pasjonatów są tylko dla pasjonatów?

Najtrafniejszą odpowiedzią będzie historia, jednego z naszych stałych gości. Od pierwszego dnia, kiedy pojawił się w Dobrym Zbeerze, powtarzał, że przychodzi do nas, bo nie lubi piwa. Brzmi absurdalnie, ale jest zupełnie zrozumiałe. Piwa, które u nas można znaleźć nie smakują jak koncernowe piwo. Każde ma inny smak i aromat, a najlepsze nasze piwa bywają leżakowane w beczkach po innych alkoholach! Przychodzi więc do świątyni browaru i trafia do miejsca, gdzie nie tylko może napić się piwa, ale również porozmawiać o tym piwie z innymi gośćmi. Ludzie szukają nowych smaków, widać to po tym, jak często wymieniamy beczki.

To miejsce jest dla każdego, kto jest znudzony wyrobami piwopodobnymi. Nie mamy tutaj browarów przemysłowych, które powtarzają się w reklamach. Te piwa nie mogą być tak schłodzone jak widać w telewizji, gdzie aż szklanka jest bardzo oszroniona. Im bardziej piwo jest zimne, to tym bardziej nie czuć jego smaku. Wszystkie aromaty są stłumione. Takie piwo jest uniwersalne, bo musi pasować każdemu. Piwa rzemieślnicze charakteryzują się tym, że mają smak i aromat. Smak i aromat, który nie każdemu musi podejść. I tutaj znowu pojawia się nasza rola. Rola barmana jako eksperta-przewodnika w tym nowym, piwnym świecie. I to my mamy wprowadzić w ten świat. Doradzić, pokazać dostępne drogi, kierunki, możliwości. Każde piwo jest inne, jedne mogą być mocno goryczkowe, inne kwaśne, słone, owocowe, słodkie lub bardziej zbalansowane. Wszystkie mają swój wyraźny smak. Wystarczy chwila cierpliwości i dobry przewodnik, aby zacząć piwna podróż.

To tak jak z kuchnią, wybieramy różne potrawy, ponieważ szukamy nowych smaków.

Dokładnie, bo Dobry Zbeer to miejsce dla ludzi ciekawych nowych doznań. I tak okazuje się, że ktoś, kto pił tylko klasyczne lagery i same standardowe piwa, znajduje swojego faworyta wśród piw ciemnych i mocno goryczkowych. Później szuka swoich smaków w piwach o wysokiej kwasowości. Pokazujemy, że gama piw jest szeroka tak jak wybór wyjątkowego wina. Mając kilka różnych szczepów, można stworzyć miliony butelek. Z piwem jest podobnie, a my w tym wyborze staramy się pomóc najlepiej jak potrafimy.

Dobry Zbeer

Co czeka gości podczas imprezy z okazji urodzin lokalu?

Oprócz 15 kranów z różnymi piwami, z czego połowa to piwa zagraniczne, będziemy eksperymentować. Przełamiemy granice, połączymy coś, co na pozór wydaje się nie do połączenia. Dobry Zbeer to także miejsce, w którym szukamy nowych form dla piwa. W zeszłym roku podawaliśmy tort z dodatkiem ciemnego piwa. W ten weekend, oprócz tortu, będzie okazja do spróbowania serów. Ser kozi namaczany w piwie mocno nachmielonym aromatami cytrusowymi i dodatkiem ananasa. Drugim serem, jakim będziemy częstować, to ser krowi. Warzony wraz z dodatkiem ciemnego piwa, z etiopską kawą i ziarnami wanilii. Przygotujemy też piwne lody oraz promocyjne ceny, które pozwolą przybliżyć nowe piwa gościom. Nasza chęć do eksperymentowania sprawia, że nie ma tutaj miejsca na nudę.

Dobry Zbeer

Zapraszamy wszystkich, którzy są zainteresowani nowym spojrzeniem na piwo i szukają czegoś ciekawego w swoim kuflu. Każdego wieczoru szukamy kogoś, kto razem z nami stworzy ekipę Dobrych Zbeerów. Zabierz syna, córka, matkę, ojca, przyjaciela czy kolegę z pracy i sam sprawdź, czy nasze hamaki są wygodne.

Lokal znajduję się przy ulicy Górnych Wałów 30, kilka minut od gliwickiego rynku.

Więcej informacji znajdziecie też TUTAJ

Dobry Zbeer

Z właścicielem Dobrego Zbeera Danielem Ciszczonikiem rozmawiała Justyna Rogatko
Foto: M. Bobola

30 mln złotych z Unii Europejskiej dla Gliwic na poprawę bezpieczeństwa

Następny artykuł »

Znane dania kuchni chorwackiej, degustacja win, muzyka na żywo. Sobota w Majerze

Skomentuj

 

komentarzy 45

  1. 27 lipca 2017

  2. 26 lipca 2017

    a tym czasem… Natarcie Pszenicy od Browar Golem wkrótce na kranie! 😉

  3. 26 lipca 2017

    Atkomowy morświn

  4. 26 lipca 2017

    Taki słodki ścisk dupska bo coś jest drogie i niezrozumiałe :).

  5. 26 lipca 2017
  6. Janek
    26 lipca 2017

    Czyż nie to samo chcą otworzyć Panowie w byłej “Bagateli” ?

  7. 26 lipca 2017

    Grzegorz Bryła

  8. 26 lipca 2017

    To jest bait, nie ma innej opcji 😛

  9. 26 lipca 2017

    /pasty

  10. 26 lipca 2017

    uuu

  11. 26 lipca 2017

    Mateusz Hipolit Poryjunogami

  12. 26 lipca 2017

    Się kolega rozpisał! Aż mi się czytać nie chce! Mam pewne wątpliwości czy kolega jest autorem tego tekstu! Jeśli tak to szacunek, jeśli nie to szkoda gadać!

  13. 26 lipca 2017

    Marian Makowiecki to jest rozmowa nie wiadomo z kim, ale wiadomo o czym… idź być niewymagającym niczego czytelnikiem gdzie indziej.

  14. 26 lipca 2017

    to jest rozmowa o piwach i miejscu. nazwisko masz na końcu. idź być ważnym gdzie indziej

  15. 26 lipca 2017

    Paradoks… Jak może żubr być pyszny… nie wierzę…

  16. 26 lipca 2017

    To takie trochę Buractwo Bartek.

  17. 26 lipca 2017
  18. 26 lipca 2017

    Proszę pana, nie widzi pan różnicy w jakości?

  19. 26 lipca 2017

    Haha, wszyscy macie się (w)stawić obowiązkowo na urodzinacj zbeera! 😉

  20. 26 lipca 2017

    Dominik Koza Rzeczywiście uwaga o tym, że czytasz wywiad i nie wiesz z kim jest przeprowadzany jest niemerytoryczna…

  21. 26 lipca 2017

    Nie ważne o co, byle się przypierdolić ;d

  22. 26 lipca 2017

    Dzisiaj w Gliwicach ciesze się, ze zatrudniacie nie tylko ninje dziennikarstwa, ale również social media ninje

  23. 26 lipca 2017

    Dobrze.

  24. 26 lipca 2017

    Daniel Ciszczonik więcej nas będzie 😉

  25. 26 lipca 2017

    Wkurwiają mnie już tacy piwosze-neofici, co to kurwa całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.

    Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie hujowych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:

    – hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, jebie tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!

    Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie jebie żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7.

    Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:

    – o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś guwnem pizner urkłel chco otruć!
    Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie z gównomuzyką i wyborem 10 0000 piw o zjebanych nazwach typu „atomowy morświn”, „natarcie pszenicy” albo o nazwach na zasadzie „w chuj długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar”

    -pacz @tactic , to je zajebisty lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm…

    I żłopie tą zupę o konsystencji gunwa, co to do niczego nie podobna. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów piwa i pierdolo całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…

  26. 26 lipca 2017

    Czekamy Panie Gwiazdor. 😉

  27. 26 lipca 2017

    Taaa jest

  28. 26 lipca 2017

    Miłosz Dywański

  29. 26 lipca 2017

    Dzisiaj w Gliwicach jak na wywiad dziennikarski przystało, proponuję dać jeszcze niżej i jeszcze mniejszą czcionką informację, z kim rozmawialiście…

  30. 26 lipca 2017

    No to smacznego

  31. 26 lipca 2017

    Na końcu artykułu 🙂

  32. 26 lipca 2017

    Najtańsze piwo 12 zl haha a ja mam ze sklepu pysznego żubra za 2 zl 🙂

  33. 26 lipca 2017

    Bardzo spoko knajpa

  34. 26 lipca 2017

    Marcin Dagil

  35. 26 lipca 2017

    Wszystko fajnie, ale drodzy dziennikarze… Gdzie znajdę informację, kto jest Waszym rozmówcą????????

  36. 26 lipca 2017

    A kto na pierwszym planie ? He he Agata Pozowska-Majchrzak patrz!

  37. 26 lipca 2017

    Proponuję tak ustalić. Reszta na priv 😉

  38. 26 lipca 2017

    moze po naszych urlopach z koncem sierpnia??

  39. 26 lipca 2017

    Najlepszy pub w Polsce

  40. 26 lipca 2017

    Tyś jest…

  41. 26 lipca 2017

    ja chyba jednak wyjadę w pole

  42. 26 lipca 2017

    no w piatek jakies szurum burum po ulicznicy? bylebym wstala na reszte festiwalu…

  43. 26 lipca 2017

    Z Dobry Zbeer trzeba pogadać 😉 Oczywiście, zaległości zostaną nadrobione. To jest nieuchronne…

  44. 26 lipca 2017

    Marek Thorz obiecanki cacanki, a my nadal nie zaproszeni ?! 😉

  45. 26 lipca 2017

    Daniel tantiemy odbiorę w weekend! 😉

Na Sygnale

  • Policjanci długo obserwowali podejrzanych. Zlikwidowano plantację na Pławniowicach

    18 sierpnia 2017

    Policjanci zabezpieczyli 37 krzaków oraz ponad 2,30 kg suszu marihuany, wartego na czarnym rynku ponad [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Po powrocie z aresztu nadal znęcał się nad żoną. Wrócił do przemocy – wróci za kratki

    17 sierpnia 2017

    Po powrocie na wolność 55-latek wrócił do przemocy, wzbudzając w ofierze myśli samobójcze [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Policjanci nic przy nim nie znaleźli. Grozi mu nawet 5 lat więzienia

    16 sierpnia 2017

    Na widok policji kierowca jednak ruszył i nie zatrzymał się, mimo włączenia przez funkcjonariuszy „kogutów”. Mundurowi rozpoczęli pościg [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • 160 gram suszu oraz 17 krzaków konopi. Na działce użytkowej odkryto plantację

    14 sierpnia 2017

    Na działce użytkowanej przez mężczyznę funkcjonariusze odkryli plantację konopi, a w jego mieszkaniu na os. Gwardii Ludowej [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Ponad 3,5 promila alkoholu! Pijany mężczyzna bawił się z 7-letnim synem na basenie

    14 sierpnia 2017

    Mężczyzna znajdował się w stanie kompletnego upojenia alkoholem – w jego organizmie, po badaniach alkomatem, odkryto ponad 3,5 promila [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • inwestycje

  • Zielone światło dla południowej obwodnicy Gliwic. Jest przetarg na budowę

    21 sierpnia 2017

    Ta trasa będzie istotnym elementem układu komunikacyjnego Gliwic. Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Doczekaliśmy zmian na Zwycięstwa? Przetarg ma wyłonić wykonawcę koncepcji

    18 sierpnia 2017

    Wszystko wskazuje na to, że główną ulicę naszego miasta czeka metamorfoza. Zarząd Dróg Miejskich właśnie ogłosił przetarg na [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Okolica Politechniki zmieni się nie do poznania! Budowy i modernizacje

    18 sierpnia 2017

    Na finiszu jest budowa Hali Gliwice, rozpoczęła się modernizacja parku Chrobrego, lada dzień ruszy też remont hali [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Remont ulicy Błonie. Zostanie wprowadzona czasowa organizacja ruchu

    18 sierpnia 2017

    Objazd dla zamkniętego odcinka wyznaczony zostanie ulicami: Kujawską, Dolną, Rymera i Pocztową [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Wiele osób dojeżdża tą drogą na Strefę. W poniedziałek rusza przebudowa

    11 sierpnia 2017

    Jak informuje Zarząd Dróg Powiatowych Gliwice, zakres prac spowoduje konieczność całkowitego zamknięcia drogi nr [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Polecamy

    tekst alternatywny

    pomagamy

  • Tydzień dla Hospicjum rozpocznie się już w tę sobotę na Stadionie Miejskim

    16 czerwca 2017

    Rozpoczęła się dystrybucja cegiełek wspierających wyjątkowe wydarzenie charytatywne – Tydzień dla Hospicjum (17-24 czerwca) [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • Poszukiwany

  • Pan Antoni do tej pory nie dał znaku życia. Choruje na alzheimera

    30 grudnia 2016

    Trwają intensywne poszukiwania 79-letniego Antoniego Franczyka. Każdy, kto zna miejsce jego aktualnego pobytu lub w ostatnim [...]

    Zobacz wszystkie wiadomości
  • dzisiaj gazeta gliwice Gliwice gliwice 24 Gliwice info gliwickie nowiny informacje KMP Gliwice kradzież media w Gliwicach piast gliwice policja portal gliwice remont Sport w Gliwicach straż miejska UM Gliwice w Gliwicach wiadomości wiadomości z Gliwic wydarzenia ZDM