SixSilver Jubiler Gliwice

Dawny budynek Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych przy ul. Toszeckiej zostanie rozbudowany i przekształcony w nowoczesny biurowiec z powierzchnią usługową. Projekt będzie obejmował adaptację starego budynku szkoły i sali gimnastycznej na budynek biurowy oraz aranżację wnętrz. W budynkach zostaną zamontowane windy, a dodatkowo pod biurowcem znajdzie parking podziemny.

Biurowiec będzie powstawał w dwóch etapach – pierwszy dotyczyć będzie budynku szkoły, drugi – obecnej sali gimnastycznej. Oba budynki będą miały 6 kondygnacji wraz z parkingiem podziemnym. Łącznie do użytku zostanie oddane około 3 000 m2 powierzchni użytkowej. W tym w przebudowanej sali gimnastycznej znajdzie się miejsce na parterze na różnego rodzaju usługi.

–  Naszym założeniem jest stworzenie w miejscu sali gimnastycznej drugiej bryły takiej, która nie będzie konkurowała ze szkołą. We wnętrzach podobnie, zamierzamy odnowić i wykorzystać, co tylko będzie możliwe z istniejącej już architektury, aby oddać hołd historii. Wprawdzie wymieniona zostanie cała infrastruktura, ale stara bryła pozostanie bez zmian. – mówią architekci z gliwickiej pracowni MFA Studio.

Zagospodarowana zostanie także przestrzeń wokół budynku. Na wewnętrznym dziedzińcu rosną stare piękne drzewa – zostanie on odnowiony i zagospodarowany. Dodatkowo przy biurowcu powstanie kolejny zielony skwer, który będzie otwarty dla wszystkich.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here