SixSilver Jubiler Gliwice

Teren wokół trzech obiektów – hali widowiskowo-sportowej Sośnica, Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii i Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych – przeszedł metamorfozę.

 

FORUM

hala-gliwice-sosnica

Przy ul. Sikorskiego zmodernizowany został teren zielony oraz układ komunikacyjny wokół trzech obiektów. Pojawiły się nowe ciągi jezdne wraz z parkingami oraz ciągi piesze. Wprowadzono ruch jednokierunkowy z wjazdem od strony parkingu i wyjazdem od strony szkoły. Powierzchnia dróg dojazdowych wynosi obecnie 3605 m2, a powierzchnia miejsc parkingowych 1116 m2. Łączna powierzchnia chodników wynosi 2054 m2. Zmodernizowany teren został wybrukowany kostką. Dodatkowo skarpę przy hali wzmocniono ażurowymi płytami. 

hala-sosnica-gliwice

sosnica

W ramach modernizacji małej architektury zamontowano nowe ławki, ustawiono nowe kosze na śmieci, oraz wiaty śmietnikowe. Zainstalowano nowoczesne energooszczędne oświetlenie ledowe całego terenu. Ponadto zrekultywowano trawniki i nasadzono 11 drzew, głównie klonów i sosen oraz 191 krzewów, m.in. tawuły, choiny, głogi i wiśnie. W ramach prac inwestycyjnych wymieniono również duże fragmenty niedrożnej kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Inwestycja kosztowała niewiele ponad 1 mln zł. Zrealizował ją Miejski Zarząd Usług Komunalnych.

modernizacja-sosnica

 

źródło: UM Gliwice
foto: MZUK Gliwicie

3 KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here