spot_img
spot_img

Alaturka – prawdziwa turecka kuchnia już w Gliwicach

W najbliższy poniedziałek (19 listopada) w Gliwicach szykuje się otwarcie pierwszej w regionie restauracji tureckiej pod szyldem Alaturka – turkish grill restaurant

Restauracja mieści się na gliwickiej starówce, przy Placu Inwalidów Wojennych 5A. Twórcy tego miejsca mają nadzieję, że uda im się zmienić obraz kuchni tureckiej, jaki głęboko zakorzenił się w Polsce pod postacią fast foodu „doner kebab”.

— Zaobserwowaliśmy, że otwiera się coraz więcej orientalnych miejsc i, co najważniejsze, cieszą się dużym zainteresowaniem. To dało nam zielone światło i pojawił się pomysł, żeby otworzyć restaurację z prawdziwą kuchnią turecką, serwującą głównie mięsa z grilla. Wysokiej jakości dania mięsne są mocną stroną kuchni tureckiej. Drób, wołowina i jagnięcina to główne pozycje z naszego menu. Wszystko na bieżąco przygotowywane na dużym grillu i to na oczach klientów, tak jak robi się to w Turcji.— mówią właściciele nowo powstałej restauracji.

W trakcie oczekiwania na danie główne można będzie zasmakować wielu tureckich przystawek na ciepło i na zimno. Na deser restauracja poleca słodką baklavę, a do tego prawdziwą turecką herbatę lub mocną czarną kawę na koniec uczty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Słodki, słodszy, baklava ? #baklava #alaturka #deser

Post udostępniony przez Alaturka Gliwice (@alaturka.gliwice)

W restauracji Alaturka będą serwowane również śniadania — od godziny 9.00 do 12.00 (dla spóźnialskich). Turecka jajecznica i „sadzone”, dodatkowo bogaty talerz śniadaniowy, czyli zestaw, który codziennie rano gości na stole w każdym domu w Turcji. Do tego oczywiście herbata.

Wychodząc naprzeciw osobom zabieganym, od 12.00 do 16.00 restauracja zaserwuje lunche składające się z zupy i dania głównego. Ekipa z Alaturka ma nadzieję, że uda się stworzyć ciekawą alternatywę na śląskiej mapie gastronomicznej i  jak mówią, w regionie nie ma jeszcze tego rodzaju lokalu.

Alaturka stawia na świeżość i niepowtarzalny smak. Smak znany osobom, które jadały w restauracjach w Turcji — mięso i składniki najwyższej jakości, bez antybiotyków i konserwantów, najbardziej naturalne, jakie jest dostępne na rynku.

— W naszej ekipie mamy profesjonalnych kucharzy, którzy wiele lat pracowali w gastronomii w Turcji, a nasz Usta (tur. Mistrz) posiada 30-letnie doświadczenie w kuchni najlepszych restauracji anatolijskich. — mówią właściciele restauracji Alaturka i zapraszają wszystkich miłośników mięsa, zdrowego stylu życia, kuchni orientalnej i smakoszy na otwarcie, które odbędzie się w najbliższy poniedziałek o godzinie 10.00.

— Mamy nadzieję Was pozytywnie zaskoczyć. Więcej informacji na temat dań i menu można znaleźć na naszej stronie www.alaturka.pl oraz śledzić nas w mediach społecznościowych takich jak Facebook i Instagram. — dodają.

client-image
client-image
client-image
client-image

Podobne artykuły

Ulubiony Portal Gliwiczan

101,983FaniLubię
14,793ObserwującyObserwuj
1,138ObserwującyObserwuj
spot_img
spot_img

Inne artykuły