W ramach tej inwestycji, przy I LO w Gliwicach powstała nowa hala sportowa wraz z trzypiętrowym budynkiem dydaktyczny i kompleksem boisk ze sztuczną nawierzchnią. Teren wokół szkoły został gruntownie zmodernizowany. Łączny koszt inwestycji to ponad 23 mln zł.

Pomysł na rozbudowę szkoły i zagospodarowanie terenu wokół niej pojawił się już wiele lat temu. Była to inicjatywa obecnego dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego – Adama Sarkowicza. Od momentu przeniesienia Zespołu Kształcenia Zawodowego do Górnośląskiego Centrum Edukacyjnego – zlokalizowanego wcześniej niejako po sąsiedzku „Jedynki” – i przejęcia przez nią budynku, dyrektor Sarkowicz konsekwentnie dążył do realizacji bardzo ambitnych planów rozbudowy szkoły.

Obejmowały one min. budowę hali sportowej i nowoczesnego zaplecza dydaktycznego. Wówczas liceum przy ul. Zimnej Wody tworzył budynek główny, mała sala gimnastyczna oraz wolnostojący budynek dydaktyczny byłego Zespołu Kształcenia Zawodowego nr 1 przy ul. Konarskiego. Taka infrastruktura nie spełniała wymagań dynamicznie rozwijającej się szkoły.

Pierwszą koncepcję rozbudowy infrastruktury szkoły, przygotował w 2014 roku – na prośbę dyrektora – absolwent I LO, a obecnie już profesor na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej Krzysztof Zalewski. Zakładała ona dwa warianty, z których jeden uwzględniał adaptację istniejącego wówczas budynku po ZKZ na potrzeby realizacji nauczania w klasach programu IB, a drugi – jego wyburzenie. Odważne wizualizacje, stworzone przez biuro projektowe Zalewski Architecture Group, uzyskały akceptację władz miasta i rozpoczęto proces rozbudowy.

Przeprowadzona w 2015 roku ekspertyza techniczna budynku po ZKZ wykazała, że jego modernizacja jest nieopłacalna, co ostatecznie przesądziło o obecnym kształcie inwestycji. W roku 2018 powstał projekt rozbudowy I Liceum Ogólnokształcącego Dwujęzycznego im. E. Dembowskiego w Gliwicach, a 23 września 2019 roku podpisana została umowa na realizację zadania.

Nowa hala została wybudowana w miejscu wchodzącego w skład kompleksu szkolnego wolnostojącego budynku przy ul. Konarskiego. Mieści się w niej sala do gier zespołowych, z trybunami na 150 osób, a także zaplecze – szatnie i magazyn na sprzęt sportowy. Obiekt mierzy około 13 metrów wysokości.

W obiekcie, od strony Politechniki Śląskiej, na trzech piętrach zlokalizowano sale dydaktyczne o łącznej powierzchni ponad 2 tys. m2. Znajdują się tam nowoczesne pracownie: biologiczne, chemiczne i fizyczne oraz 3 sale wykładowe. Teren pomiędzy nowym obiektem, a głównym budynkiem szkoły także zmienił swoje oblicze. Zmodernizowane zostały parking i zieleniec oraz powstała wiata rowerowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here