spot_img
spot_img

Pierwszy przypadek ASF na Śląsku. Czym jest afrykański pomór świń?

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że 30 grudnia 2022 r. otrzymał informację o pierwszym w województwie śląskim przypadku ASF.

Dodatni wynik badania dotyczył dzika z wypadku komunikacyjnego. Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane w miejscowości Warężyn (Kuźnica Piaskowa) w gminie Siewierz, w powiecie będzińskim.

W wyznaczonej strefie będą prowadzone badania

Na strefy objęte zakażeniem afrykańskim pomorem świń, zostały nałożone ograniczenia. Dodatkowo muszą być one oznaczone na wszystkich drogach wjazdowych tabliczkami „Uwaga. Afrykański pomór świń. Strefa objęta zakażeniem”.

W strefie objętej zakażeniem właściwy miejscowo Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadza badania, zgodnie z instrukcją diagnostyczną, w celu stwierdzenia albo wykluczenia afrykańskiego pomoru świń. Objęte nimi są: wszystkie świnie chore oraz padłe i wszystkie dziki odstrzelone lub padłe.

Czym jest afrykański pomór świń?

Afrykański pomór świń (African Swine Fever – ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. 

Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Zagrożenie dla ludzi

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

Drogi zakażenia

Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików. 

Miejsca wchodzące w skład strefy objętej zakażeniem

1) miasta: Będzin, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza;
2) w powiecie będzińskim gminy: Bobrowniki, Siewierz, Mierzęcice, Psary, Wojkowice;
3) w powiecie zawierciańskim gmina Łazy.

Zakazy i nakazy obowiązujące w strefach

W strefie objętej zakazano:
1) przemieszczania świń z zakładów i do zakładów bez zgody właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza
Weterynarii;
2) wyprowadzania świń z pomieszczeń, w których są przetrzymywane;
3) wnoszenia i wwożenia na teren zakładu tusz dzików, mięsa i produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego i produktów pochodnych pochodzących od dzików oraz produktów, pasz, substancji, sprzętu,
materiałów, narzędzi i innych przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem choroby;
4) wynoszenia i wywożenia świń i materiału biologicznego świń poza tę strefę w celu handlu;
5) prowadzenia:
a) targów, wystaw, pokazów i konkursów zwierząt z udziałem świń,
b) skupu, obrotu i pośrednictwa w tym obrocie świniami pochodzącymi ze strefy objętej zakażeniem,
o której mowa w § 1;
6) wywożenia z zakładu padłych świń do zakładów utylizacyjnych bez uprzedniego poinformowania o tym
fakcie właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii w celu pobrania prób do badań
laboratoryjnych w kierunku afrykańskiego pomoru świń.

W strefie objętej zakażeniem nakazuje się:
1) posiadaczom świń sporządzenie oraz uaktualnianie spisu wszystkich świń z podziałem na kategorie
produkcyjne. W zakładach, w których świnie są utrzymywane na otwartym terenie, pierwszy spis
przeprowadza się na podstawie danych szacunkowych;
2) używanie środków dezynfekcyjnych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach
biobójczych i wykazujących działanie przeciwwirusowe przy wejściach i wyjściach z zakładu oraz
z pomieszczeń, w których są przetrzymywane świnie;
3) stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka
szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia;
4) dzierżawcom lub zarządcom obwodów łowieckich zgłaszanie przypadków padnięć dzików właściwemu
miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii;
5) niezwłoczne dostarczanie przez myśliwych każdego odstrzelonego dzika wraz z patrochami i narogami
do miejsca wskazanego przez właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii, w którym mogą
być przechowywane tusze dzików w skórach i nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej;
6) zniszczenie zwłok dzików oraz mięsa, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów
pochodnych pochodzących od dzików, u których wyniki badań próbek pobranych zgodnie z instrukcją
diagnostyczną i wysłanych do badań laboratoryjnych w celu określenia genotypu wirusa afrykańskiego
pomoru świń dały wynik pozytywny w sposób określony w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia
przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych
pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE. L 2009 Nr 300, str. 1 z późn. zm.), zwanym dalej
„rozporządzeniem nr 1069/2009”;
7) wykorzystanie mięsa, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych
pochodzących od dzików dostarczonych przez myśliwych do miejsca, o którym mowa w pkt 6,
po uzyskaniu negatywnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń,
na potrzeby własne myśliwych lub ich zniszczenie w sposób określony w przepisach rozporządzenia
nr 1069/2009;
8) oczyszczanie i odkażanie środków transportu po każdym przemieszczeniu:
a) świń,
b) dzików,
c) tusz świń i dzików,
d) produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń i dzików,
e) pasz,
f) nawozów naturalnych,
Dziennik Urzędowy Województwa Śląskiego – 2 – Poz. 9007
g) przedmiotów, które mogą spowodować szerzenie choroby.

Rozporządzenie Wojewody Śląskiego

Źródła: www.wetgiw.gov.pl, wielowies.pl

client-image
client-image
client-image
client-image

Podobne artykuły

Ulubiony Portal Gliwiczan

101,984FaniLubię
14,792ObserwującyObserwuj
1,138ObserwującyObserwuj
spot_img
spot_img

Inne artykuły