Pasja z Pieca to miejsce, w którym bezpośrednio na Twoich oczach, wypiekana jest niezwykle aromatyczna pizza, ze starannie dobranymi składnikami najwyższej jakości. Na cieście przygotowywanym według sekretnej receptury, w tradycyjnym, szamotowym piecu opalanym drewnem.

Co ich wyróżnia spośród innych pizzerii? Podejście oraz sposób przygotowania.

Jak tłumaczą właściciele – receptura ciasta jest bardzo ważna, ale jest ona zmienna. Przygotowując ciasto często dobieramy odpowiednią ilością drożdży lub wody, co jest związane z czynnikami zewnętrznymi tj. temperaturą powietrza oraz jego wilgotnością. Prognoza pogody jest aktualizowana kilka razy dziennie. Każdy ze składników jest przygotowywany codziennie rano, wszystko jest świeże i odpowiednio przyrządzone. Wiele osób zamawia u nas pizzę przez telefon, dlatego staramy się podać czas jej odbioru z dokładnością co do minuty. Takie podejście z pewnością wyróżnia nas od innych miejsc z pizzą czy restauracji sieciowych.

Różnimy się pod względem kultury, tradycji oraz kuchni i gustu. Cenimy inne rzeczy, lubimy klasykę i prostotę. Jak mówią właściciele — nasza pizza to arcydzieło, któraod początku do końca przygotowujemy czasami z przesadną dbałością. Począwszy od tego, że zaczynamy dzień od rąbania drewna, którym później opalamy piec, po rozkręcanie ręcznie ciasta, ponieważ nie używamy wałków, aż do starannego układania składników na każdym z kawałków.

Jak przyznaje właściciel – nasza pizza to nie przypadek, ale uparte i konsekwentne dążenie do marzeń o własnej pizzerii.  Jestem wykształconym kucharzem, skończyłem Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, tytułu obroniłem, pisząc prace magisterską na temat pizzy w kuchni włoskiej. Od najmłodszych lat uwielbiałem gotować, a jako nastolatek spędzałem wakacje, pracując w rodzinnej pizzerii. Swój sukces zawdzięczam latom nauki, praktyki, ciężkiej pracy i… swojej żonie.

Ludzie traktują pizzę powierzchownie. Nie kojarzy się tak wyniośle jak stek czy owoce morza. Stała się bardzo pospolitym daniem, a Pasja z Pieca stara się przywrócić jej prawdziwy potencjał. Właściciele tratują wypiekanie pizzy jak sztukę. Jest to sztuka ciasta, odpowiedniej wilgoci, miękkości, ugniatania i stopnia wypieczenia. . Chcą przekazać dalej wykwitną wersję pizzy, która potrafi zaskoczyć i może stać się daniem niesamowitym. Włoski styl, cienkie ciasto i odpowiednia ilość składników, ale w polskim guście i smaku.

 Stawiamy na prostotę i gwarancję idealnej kompozycji smakowej

Nie lubimy monotoni, a odkrywanie nowych zestawów smakowych daje nam wiele satysfakcji. Dlatego co tydzień można spróbować u nas pizzy weekendowej. Do jej przyrządzenia wykorzystujemy sezonowe owoce i warzywa, włoskie specjały, aromatyczne sery i mięsa. – opowiadają właściciele.

W menu znajdziecie pizzę w dwóch rozmiarach. Polecamy autorską pizzę Carbonarę, inspirowaną włoską pastą oraz pizze weekendowe. Do tej pory pojawiły się już pizze ze szparagami, serem kozim, kurkami, a nawet z owocami oraz wiele innych ciekawych kompozycji. Wszystkie pizze weekendowe zamieszczamy na naszej stronie – obserwuj klikając TUTAJ , żeby wiedzieć co się u nas właśnie kręci.

Stworzyliśmy Pasję z Pieca wierząc, że pizza może być arcydziełem i dbamy o to, by ta wiara przejawiała się, we wszystkim co robimy. Food truck znajdziesz na ulicy Zygmuntowskiej 1, zadzwoń i odbierz swoją pizzę – 720 895 578

fot. J. Baytel

43 KOMENTARZE

  1. ODRADZAM, człowiek osobiście jedzie z innego miasta żeby zjeść i co dostaje w zamian odpowiedź że trzeba czekać 2h bo są zamówienia telefoniczne a co z gośćmi którzy osobiście odwiedzają foodtruck? ! Idea food tracków tak nie wygląda! BRAK POSZANOWANA DO GOŚCI

  2. Byłem, polecam.
    Pizza na cienkim cieście, dobrze zrobiona, bogate składniki, ceny jedne z najtańszych w Gliwicach, czego można chcieć więcej? 🙂

  3. Czy państwo biorą też pod uwagę wysokość względem morza i aktualne zanieczyszczenie powietrza w regionie?

  4. No niestety nie jedyna i nie pierwsza taka. Bo jest pizzarium i to też foodtruck i też mają piec opalany drewnem i są już jakiś czas w Gliwicach na jasnej. Niebo w gębie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here