Upały przyszły i jeszcze trochę u nas pogoszczą, spieszymy więc z receptą na zdrowie i orzeźwienie
Przyrządzone ze świeżych składników, będą nie tylko bombą witaminową, pełną zdrowia i mikroelementów, ale również zapewnią błyskawiczną poprawę samopoczucia podczas upału, a przy najwyższych temperaturach, są również doskonałym zastępstwem dla przekąsek.
Wszystkie koktajle z naszych przepisów smakują najlepiej w wersji schłodzonej – przygotowanej ze składników z lodówki lub w opcji schłodzonej po przygotowaniu, a przed spożyciem. Podane ilości składników przewidują przygotowanie 2 solidnych porcji koktajlu.
1. Tropikalne mango
• 2 szklanki mango (świeżego lub w zalewie) • ¾ szklanki nektaru z mango lub soku jabłkowego • 1 szklanka mleka kokosowego • łyżka stołowa brązowego cukru lub miodu • sok wyciśnięty z 1,5 limonki • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania.
2. Truskawkowa klasyka
• 3 szklanki obranych, umytych truskawek • 1,5 szklanki jogurtu greckiego lub kefiru • 4 łyżki śmietany (jeśli koktajl ma być wersją niskotłuszczową, ten składnik można pominąć) • miód lub brązowy cukier do smaku • liście świeżej mięty • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania, udekoruj miętą.
3. Smoothie jagodowe
• 1 szklanka umytych jagód • pół szklanki soku pomarańczowego • ½ szklanki jogurtu greckiego • miód do smaku • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania.
4. Arbuzowe orzeźwienie
• ćwiartka arbuza bez pestek • 3 banany • sok z 1 limonki • miód lub brązowy cukier do smaku • listki mięty • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania i udekoruj listkami mięty.
5. Bezalkoholowe mojito
Ten koktajl bezsprzecznie króluje na liście najbardziej orzeźwiających w nieznośny upał.
• 2 limonki • gazowany napój o smaku cytrynowym (typu Sprite) – w wersji niskokalorycznej możesz go zastąpić gazowaną wodą mineralną • mięta • brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Limonkę wyszoruj dokładnie, pokrój w plastry lub ćwiartki, wyciskając sok do szklanki (i wrzucając również te wyciśnięte), dosyp cukier i po 8-9 listków mięty na porcję, ugnieć składniki tłuczkiem do drinków lub jakimkolwiek innym przyrządem kuchennym, wypełnij szklankę lodem i dolej do pełna gazowany napój.
6. Letnia bomba
• Szklanka arbuza bez pestek • 1/3 szklanki jagód • 1 kiwi (obrane ze skórki) • 1 banan • 1/3 szklanki mango • miód lub brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania.
7. Kiwi na pomarańczy
• 3 kiwi • sok z 2 dużych pomarańczy • miód lub brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Wyciśnij sok z pomarańczy, pozostawiając nieco pulpy, pokrojone w kostkę, obrane ze skóry kiwi zblenduj na gładką konsystencję, posłodź do smaku, dodaj lód w ilości wg własnego uznania.
8. Szpinakowa świeżość
• 1,5 szklanki umytych liści szpinaku • sok z 3 dużych pomarańczy • 2 jabłka • miód lub brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Wyciśnij sok z pomarańczy, pozostawiając w nim nieco pulpy, zblenduj liście szpinaku oraz obrane ze skóry, pokrojone w kostkę jabłko, posłodź do smaku i dodaj lód w ilości wg własnego uznania. Jeśli wolisz wersję o nieco rzadszej konsystencji, możesz dodać odrobinę wody.
9. Orzechowo-bananowa rozkosz
• 2 banany • 5 dużych łyżek masła orzechowego • 1,5 szklanki mleka kokosowego • miód lub brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Składniki zblenduj na gładką konsystencję i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania.
10. Kawowa świeżość
Na koniec coś dla miłośników kawy, którzy w koktajlach, obok orzeźwienia poszukują również solidnej dawki energii.
• 1,5 szklanki przestudzonej kawy (najlepiej przygotowanej wcześniej, dobrej kawy z ekspresu) • 1,5 banana • mleko • miód lub brązowy cukier do smaku • kostki lodu
Banana zblenduj na gładką konsystencję, dolej kawę i mleko, dosłodź do smaku, zblenduj łącząc składniki i dodaj kostki lodu w ilości wg własnego uznania.