Ostatnio koleżanka przypomniała mi o tym prostym daniu, szybko je ukulałam i zajadaliśmy się ze smakiem. Moja wersja przepisu różni się tylko mąką:
500g półtłustego twarogu,
1 jajko,
½ szklanki mąki razowej (z pszennej będą delikatniejsze, natomiast z gryczanej twardsze),
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej.
Biały ser rozdrobnić przy pomocy praski lub widelca, a następnie dodać resztę składników. Wyrobić ciasto, uformować kulę, podzielić ją na 4 części i formować z nich węże. Z nich wykroić kluski dowolnej wielkości. Wrzucać je partiami na wrzącą wodę, gdy wypłyną poczekać kilka sekund i wyjmować łyżką cedzakową. Prosty przepis!
My jedliśmy z odrobiną roztopionego masła, można pałaszować je z masłem i bułką tartą, bądź z cynamonem. Pyszne są też z musem z truskawek i słodką śmietanką albo serkiem homogenizowanym. Polecam!
Przypominamy, że to już kolejny wpis Basi – kliknij tutaj aby zobaczyć przepis na brokułowe naleśniki. Basia – prywatnie spełniona żona i mama małej Laury. Prowadzi stronę na Facebooku „Czary – Gary zwykłej mamy Barbary”