Willa Caro zaprasza na kolejny etnobotaniczny spacer po Gliwicach, który tym razem zawiedzie nas wprost do dzikiej kuchni. Dowiecie się, jak przygotować frytki z czyśćca, szpinak z rdestu i ślazu oraz czekoladę z orzeszków lipy. Prowadzący podadzą przepisy na różnorodne dania przyrządzane z poznanych na zajęciach „chwastów” i wyjaśnią, jak cenne jest włączenie ich do naszej codziennej diety.
W części warsztatowej będzie można wspólnie skomponować mieszankę przyprawową z ziół, które są odpowiednikami pietruszki, tymianku, oregano i czosnku. Dodatkowo każdy uczestnik przyrządzi orzeźwiającą lemoniadę z kłączy i kwiatów dzikich roślin. Muzeum zaprasza osoby dorosłe i dzieci od lat siedmiu. Koszt udziału w zajęciach – 1 zł od osoby. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, zapisy pod numerem telefonu 783 560 006. Rezerwacja miejsc jest możliwa od wtorku do piątku, w godz. 9.00 – 16.00.
7 sierpnia 2016, Willa Caro, godziny: 11.00 i 13.00