Dotychczas nie czułam się na siłach żeby upiec w domu chleb, bałam się, że trzeba posiadać doświadczenie, kojarzyło mi się to też z czasochłonnym wyrabianiem ciasta i czekaniem na wyrośnięcie. Zaczęłam próbować i w ten sposób powstał przepis na chleb orkiszowy z ziarenkami, przygotowanie zajmie Wam parę minut, a zapach i smak domowego pieczywa zachwyci !
Przepis brzmi krótko i zwięźle:
Rozpuścić w wodzie drożdże z syropem klonowym, a następnie połączyć z resztą składników. Wyrabiać przez chwilę. Piec 20 min w 220 stopniach, następnie 20-25 min w 200, góra-dół.
Składniki na dwa chlebki:
-250g mąki orkiszowej,
-150g mąki żytniej,
-100g mąki pełnoziarnistej,
-¾ szklanki słonecznika
-½ szklanki siemienia lnianego,
-¼ szklanki pestek z dyni,
-500ml ciepłej wody (w żadnym przypadku gorącej!)
-łyżka syropu klonowego (cukru bądź miodu),
-łyżka soli,
-2 łyżki oleju,
– 65 g świeżych drożdży (ok. 18-20 suchych).
*Formy 20 cm x 11 cm natłuścić i pokryć mąką bądź otrębami. W połowie pieczenia można przykryć chlebki papierem żeby się nie spiekły za bardzo. Po wyciągnięciu z piekarnika wyjąć od razu z foremek. Dobry chleb wydaje głuchy dźwięk po postukaniu go od spodu. Oczywiście można zastosować też inne kombinacje mąk.
Chleb uzyskał rekomendację Laury, smacznego 🙂
Przypominamy, że to już kolejny wpis Basi – kliknij tutaj aby zobaczyć przepis na ciepłą kolorową kolację. Basia – prywatnie spełniona żona i mama małej Laury. Prowadzi stronę na Facebooku Czary-Gary mamy Barbary.