Lody rzemieślnicze na przestrzeni ostatnich lat robią prawdziwą furorę! To lody naturalne, pozbawione chemicznych dodatków i wytwarzane z najwyższej jakości składników. Dzisiaj, 24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych – z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji miejsc w Gliwicach, w których możecie uczcić ten wyjątkowy dzień.
BAJKA Lody
BAJKA to miejsce, które powstało z miłości i pasji do małych, lodowych cudów tworzonych w ich własnej pracowni. W Bajce każdy, bez względu na wiek, może ponownie poczuć się jak dziecko.
BAJKA to lody rzemieślnicze własnej produkcji, wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników, z dbałością o szczegóły każdej receptury i doświadczenie budowane na szkoleniach m.in. w kolebce lodów – Florencji. W Bajce lody powstają wg. autorskich receptur, mających na celu oddanie smaku pierwowzoru, jednocześnie w połączeniu z gęstą, aksamitną konsystencją.
Najlepiej spróbować ich osobiście, bo zdaniem Gości nie powinno się dyskutować: „Byłem na lodach chyba we wszystkich gliwickich lodziarniach ale te lody to jakiś inny wymiar lodów. Bardzo kremiste i z wyrazistym smakiem.”, „Prawdziwe lody rzemieślnicze, tworzone na miejscu przez właścicieli pełnych pasji.”
Jednak BAJKA to nie tylko lody… W swoim menu posiadają również smoothies, świeże soki i przede wszystkim: gofry i lodoburgery! Gofry własnego przepisu, chrupiące, wyłącznie z naturalnych składników. Przygotowywane ze świeżego ciasta (Uważajcie! Potrafi się szybko kończyć, warto się śpieszyć).
Zamów gofra, poproś o ulubione dodatki… Dzień zrobiony! A cóż to lodoburger? Nie słyszeliście o Gelato Panini? Pora to zmienić! Bułka Brioche, przygotowywana przez Piekarnię Sobczak, gałka ulubionych lodów, do tego Twoja ulubiona polewa, to wszystko połączone i podgrzane… Bajka w gębie! A po deserze… kawa… Prosto z gliwickiej palarni kawy: Kafar. Aromatyczne espresso, mleczne cappuccino, a może mrożona? Wybór należy do Ciebie!
Odwiedź BAJKĘ w Gliwicach przy ul. Czarnieckiego 24A, lada dzień otwarcie nowego sezonu! Nie możesz się doczekać i chcesz sprawdzić już teraz? Możesz spróbować Bajkowych Lodów jeszcze dziś w Cukierni Śnieżka na Bednarskiej 5. Być może wkrótce w Twojej dzielnicy otworzy się kolejny Bajkowy punkt? Warto śledzić fanpage BAJKI, bo kto wie, co jeszcze przyniesie przyszłość…
Bajka Lody
Gliwice, ul. Czarnieckiego 24A
Tel: 606 364 548
Facebook
Gelateria Veneta
Gelateria Veneta to miejsce, w którym wytwarza się prawdziwe włoskie „gelato”. Właścicielami lodziarni jest czesko-włoskie małżeństwo: Ivana Plchotova i Valerio Savio. Valerio jest przedstawicielem trzeciego już pokolenia „gelatiere” (włoski odpowiednik twórcy lodów). Historię tę rozpoczął w Niemczech w 1952 roku jego pradziadek. Pochodził z regionu Wenecja, położonego w sercu Dolomitów, znanego jako ojczyzna gelato z powodu długiej tradycji jego wytwarzania oraz rozsławienia go na całym świecie.
–Naszą misją jest przekazanie Państwu teraz i w przyszłości gelato z naszych wspomnień używając jedynie kilku prostych i koniecznych składników najwyższej jakości. Jeśli chodzi o skład naszego gelato ma być on transparentny i nie godzimy się tu na żadne kompromisy. W efekcie otrzymujemy gelato unikalne pod względem smaku, tekstury i konsystencji – mówi Ivana.
Gelateria Veneta poza smakami klasycznymi, takimi jak: pistacja, bacio czy fior di latte, posiada również w swojej ofercie lody dla diabetyków, osób z nietolerancją laktozy oraz dla wegan. Oprócz lodów na miejscu zamówimy także gorącą czekoladę, kawę, przepyszne ciasta oraz gofry.
Gelateria Veneta
Gliwice, ul. Jana Siemińskiego 18-20
Tel: 504 705 701
Facebook
Gelato Studio
Gelato Studio to rzemieślnicze lody o tysiącu smaków. Ich filozofia to tworzenie wysokiej jakości lodów o niepowtarzalnych walorach smakowych, przy użyciu naturalnych składników. Lodziarnia zaskakuje nietuzinkowymi połączeniami smakowymi – doskonałym tego przykładem będą smaki takie jak czarny czosnek, czekolada z borowikami czy pędy świerku.
Gelato Studio wyróżnia smak, jakość oraz dbałość o każdy detal. Gelato tworzą od 2016 roku, a już w 2017 zajęli drugie miejsce w Polsce w prestiżowym konkursie Gelato World Tour, następnie we Włoszech zdobyliśmy specjalne wyróżnienie za najlepszy sorbet. Smakiem konkursowym był 'Olej z pestek dyni z pomarańczową skórką na bazie własnoręcznie przygotowanego mleka z pestek dyni’.
Od początku istnienia popisowym lodowym deserem jest gelato wafel. W skład tego wyjątkowego deseru wchodzi: Przepyszny, ciepły, chrupiący „bąbelkowy” gofr wypiekany zawsze na świeżo, bez użycia gotowych mieszanek; Lody/Gelato – jedna, dwie lub nawet trzy porcje do wyboru!; I dodatki: bita śmietana, owoce, polewy i inne słodkości.
Codziennie zmieniające się smaki można śledzić w aplikacji Gelato Studio App, aplikacja ta umożliwia również zbieranie punktów, które później można wymienić na nagrody. Lodziarnie Gelato Studio działają całorocznie w Gliwicach i Zabrzu oraz sezonowo w Siemianowicach Śląskich i Lędzinach.
Gelato Studio
Ul. Stanisława Dubois 2
Tel: 506 820 620
Facebook
Loka lody & kawa
Lodziarnia Loka tworzy lody prawdziwie naturalne i rzemieślnicze, według własnych niepowtarzalnych receptur. Pistacja z Kalifornii, prawdziwa ciemna czekolada belgijska 70,5%, kawa speciality arabika 100% z regionalnej palarni, własnoręcznie wykonywany karmel, prażymy nasiona – to tylko niektóre ze starannie wyselekcjonowanych składników ich lodów. Lodziarnia Loka jest również kilkukrotnym Laureatem w Plebiscycie Orły Cukiernictwa: I miejsce w roku 2019 i 2020 oraz drugie miejsce w roku 2021.
Lody wytwarzane są bez użycia syropu glukozowo-fruktozowego, gumy guar, sztucznych stabilizatorów, transtłuszczy, wypełniaczy, barwników, gotowych baz i przemysłowych past. Właściciele dbają o redukcję ilości dodawanego cukru na rzecz błonnika roślinnego. W lodach wegańskich zamiast cukru występuje między innymi erytrytol i maltitol, białka roślinne i błonnik roślinny. Lody są napowietrzane w niewielkim stopniu, dzięki czemu mają gęstszą, kremową konsystencję.
Loka to także miejsce spotkań, w którym poza lodami można wypić kawę jakości speciality z lokalnej palarni oraz skosztować wyjątkowych ciast od lokalnych dostawców. „Wkładamy mnóstwo serca, pracy i zaangażowania aby dbać o każdy detal, tworząc ciepłą atmosferę w naszym rodzinnym zespole. Największą radość sprawiają nam nasi goście, którzy doceniają naszą pracę i zaangażowanie.” – podkreślają właściciele lokalu.