Są takie miejsca na kulinarnej mapie Śląska, które trzeba znać! Plado i Umami – dwie siostry. Warto tu być, celebrować życie, otaczać się pięknem i cieszyć domową gościnnością.
Istniejącą od ośmiu lat w Pyskowicach restaurację Umami zna już każdy miłośnik dobrej kuchni i pięknych wnętrz. Jej siostra – Plado – właśnie świętuje swój pierwszy roczek, w Gliwicach.
Umami powstała aby inspirować i być częścią wspomnień swoich gości. To idealne miejsce na niebanalną randkę, rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Doskonale nadaje się do celebrowania wszystkich ważnych momentów w życiu ponieważ w restauracji oprócz wyśmienitego jedzenia, równie ważny jest piękny design i przytulna atmosfera.
A jaka jest Plado?
Restauracja ze szczerą kuchnią i bezpretensjonalną atmosferą. Słowo „Plado” w języku esperanto oznacza zarówno talerz jak i danie, tutaj jest balansem pomiędzy kuchnią i całą resztą tego, co składa się na czas spędzony w restauracji.
– Zapraszamy do stołu, symbolu gościnności, zachęcamy do poznania oferty naszego baru, w który włożyliśmy dużo pracy i serca, a także dzielimy się potrawami kuchni, bazującymi na najlepszych składnikach i prostych smakach. – zachęcają właściciele. – Dziękujemy za to, że chcecie nas poznać. Mamy nadzieję, że poczujecie się tu dobrze i jeszcze nieraz zechcecie do nas wrócić.
Zacznijmy od kuchni
Energia na talerzu! Dwa ambitne męskie charaktery, dwóch świetnych szefów kuchni, którzy z dnia na dzień rozwijają swoje kulinarne talenty. Tworzą z tego co najlepsze w regionie i z zasobów własnej, małej manufaktury.
Mateusz i Robert odważnie stosują różnorodne techniki kulinarne takie jak suszenie, fermentowanie, wędzenie i marynowanie. W kuchni nie widzą granic, a potrzeba rozwoju i ciekawość świata powoduje, że z codziennych poszukiwań i niecodziennych staży przywożą coraz to nowe przepisy i niespodzianki dla gości.
Wyznaczają sobie wysoko poprzeczkę, tym samym podnosząc poziom i świadomość kultury kulinarnej w naszym regionie.
Usiądźmy do stołu…
I dajmy się oczarować. Uważny serwis i uśmiech na twarzy – zespół ludzi, który dba o to by chwile spędzone w obu miejscach były po prostu przyjemne. W Plado wyobraźnia, odwaga i energia przelewa się w autorskiej karcie drinków – niech Was nie zwiedzie skromność barmana – to tylko prowokacja, przykrywka jego szaleńczej duszy, która kreuje najbardziej fantazyjne koktajle i drinki na Śląsku.
Mianownikiem dla klimatu miejsc i kreowanych wydarzeń są designerskie zakusy i florystyczne pasje właścicieli. Do wnętrz oraz kreowanych wydarzeń zawsze starają się wnosić element szlachetności i jakość, na której wszystko kończy się i zaczyna.
– Zadbaliśmy o niebanalny i wyjątkowy wystrój wnętrz. Jesteśmy otwarci na indywidualne potrzeby naszych gości. Każde wydarzenie przygotowujemy z niezwykłą starannością i precyzją. – mówią właściciele restauracji. – Pomożemy wybrać odpowiednie menu, wystrój oraz dopracować wszelkie istotne szczegóły. – podkreślają.
Plado i Umami to silna symbioza ludzi i ich pasji. Restauracje warto odwiedzić na szybki lunch – w Plado, lub niespieszne popołudnie w ogrodzie Umami. Wybrać Plado na miejskie spotkanie w czwartkowy wieczór z przyjaciółmi lub piątkowy koktajl przed szaloną nocą. Na sobotnie, rodzinne wyjście lub celebrację ważnych wydarzeń w życiu idealne jest Umami – trochę na uboczu z elastyczną przestrzenią i pięknym ogrodem.
Obie restauracje zostały już kilkukrotnie docenione przez przewodniki kulinarne i swoich gości.
Umami od lat widnieje w żółtym przewodniku Gault&Maillau, została wyróżniona również przez stowarzyszenie Slow Food Polska, Kanał Kuchnia + oraz festiwal Gęsina na Św. Marcina.
Plado także już w pierwszym roku działania zadebiutowało w przewodniku Gault&Millau, na drzwiach restauracji również widnieje rekomendacja festiwalu Gęsina na Św. Marcina a do najnowszych osiągnięć może dołożyć wygraną w plebiscycie gości festiwalu Fine Dining Week – w regionie Silesia.
Plado zostało uznane za najlepszą restaurację w klasyfikacji generalnej, oraz otrzymało nagrody za najlepsze menu, obsługę oraz najlepszy debiut.
Starsza siostra uplasowała się na trzecim miejscu w ogólnym zestawieniu a wyróżnienie przyznano jej za najlepszą atmosferę. Dodamy tylko, że do festiwalu wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce i serdecznie gratulujemy wygranych!