Przygotuj organizm do zimy
Zmiana pór roku nieodłącznie wiąże się ze zmianą sposobu odżywiania. Pyszne truskawki, fasolka szparagowa, bób i inne dary lata, odchodzą do przyszłego roku w zapomnienie. Trzeba znaleźć inne smakołyki. A szukając ich, uwzględnić jesienne potrzeby organizmu.
Będzie mniej słońca, będzie chłodniej i należy się przygotować do jesiennej aury, zadbać o odporność i wzmocnienie. Co powinno pojawić się na jesiennym stole? Oto przydatne wskazówki.
Prosto i zdrowo
Komponując jesienne dania, postaw na sprawdzone składniki. Staraj się dobierać jak najmniej przetworzone produkty, wybieraj ekologicznie i zdrowo. Dbaj o regularność posiłków. Bilans energetyczny musisz dopasować do własnych potrzeb (i zużycia w zależności od aktywności). Niemniej, z pewnością już niebawem poczujesz większy apetyt. Musisz zadbać o to, aby jego zaspokajanie nie odbywało się kosztem sylwetki. Unikaj niezdrowych przekąsek, fastfoodów i tzw. zapychaczy.
Głównym tłuszczem w jesiennej diecie powinna być dobrej jakości oliwa z oliwek. A pierwszym orężem w walce z infekcjami – czosnek. Nie tylko pozwala pozbyć się drobnoustrojów z układu pokarmowego, pobudza trawienie i wątrobę, ale przede wszystkim, działa jak naturalny antybiotyk. Używaj go jak najczęściej, do wielu dań, zarówno tych gotowanych/pieczonych, jak i surowych.
Dbaj o nawodnienie
To, że skończyły się upały, nie oznacza, że można zrezygnować z nawadniania organizmu. Reguła pozostaje ta sama – dorosły człowiek powinien wypijać około 1,5-2 litrów niegazowanej wody. Część płynów możesz zamienić na ciepłe napoje, które skutecznie rozgrzeją organizm. Wybieraj napary ziołowe i herbaty owocowe, unikaj cukru.
Warzywa, owoce i ryby
Posiłki komponuj tak, żeby zjadać jak najwięcej owoców i warzyw. Zamiast chipsów, chrup pokrojoną marchewkę, na lunch lub kolację przygotuj w kilka chwil pożywne smoothie z owoców i/lub warzyw, a lody, którymi chłodziłeś się latem, zastąp orzechami. Zadbaj o to, żeby twoja dieta była bogata w ryby. Wybieraj te gatunki, których mięso nie jest zanieczyszczone metalami ciężkimi.
Pożywne zupy
Doskonałym obiadem są zupy-kremy. Nie tylko doskonale sycą, ale również są bombą witaminową. Zawierają mnóstwo mikroelementów i świetnie wpływają na samopoczucie. Świetnie wychodzą z dyni, doprawionej przyprawami korzennymi; wielowarzywne, zblendowane na gładki krem i doprawione z odrobiną pikanterii; genialnym składnikiem kremów są również fasola i soczewica, z których zupy wychodzą wspaniale.
Rozgrzewające śniadanie
Chłodny poranek i czas wyjścia do pracy to moment, kiedy powinieneś pomóc sobie w zapewnieniu ciepła i energii. Zamiast zimnego jogurtu, zrób pożywną owsiankę na ciepło. W weekend, kiedy masz więcej czasu, możesz zrobić sobie pyszną jajecznicę. Jajek jedz sporo – są zdrowe i przyjaźnie szybkie w przygotowaniu.
Kiszonki
Ten sposób na odporność i zdrowie znały już nasze prababki. Jesień to moment, kiedy warto sobie o nim przypomnieć. Kiszona kapusta, ogórki i inne przetwory – mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek lub samodzielną przekąską. Genialnie wpływają na cały układ pokarmowy (a o jelita jesienią należy dbać szczególnie, to one bowiem, są odpowiedzialne za naszą odporność na bakterie i wirusy), są bogate w przeciwutleniacze i zawierają niezwykle dużo witaminy C.
źródło: Sportroom.pl