Krystalicznie czysta woda w gliwickich kranach. PIS przeprowadził kontrolę

Woda to niezbędny element potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak warto pamiętać, że istotną rolę pełnią również składniki mineralne w niej zawarte. Powinno się zwracać uwagę na skład pitej wody, gdyż utrzymanie fizjologicznej równowagi zależy właśnie od optymalnej ilości minerałów

Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń metabolicznych.

Jaka jest gliwicka woda? – dobra w smaku, krystalicznie czysta, bezwonna. Wydobywana z głębi ziemi z wodonośnych złóż gliwickiego triasu, ze źródeł izolowanych geologicznie od zanieczyszczeń zewnętrznych. Klasyfikowana jako śrdniozmineralizowana, potocznie określana jako woda twarda, obfituje w wapń i magnez – pierwiastki, których pozbawiona jest woda miękka.

Co prawda nie sprzyja sprzętom AGD, za to ma korzystny wpływ dla zdrowia człowieka. Pierwiastki zawarte w wodzie są ok. 30-krotnie lepiej przyswajalne niż np. te, zawarte w żywności. Wspomniane makroelementy wody wpływają między innymi na spadek ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych,  wzmocniają kości, usprawniją pracę mózgu, czy też odpowiadają za dobre samopoczucie. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii podczas produkcji i dystrybucji, gliwicka woda w kranie jest przede wszystkim bezpieczna.

Świadczą o tym wyniki kontroli prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Laboratorium Wody PWiK. Woda wtłaczana do Gliwickiego Systemu Wodociągowego spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 20.04.2010 r. dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a także Dyrektywy Unii Europejskiej (98/83EC

 

źródło: PWiK Gliwice
fot: Pixabay

client-image
client-image
client-image
client-image

Podobne artykuły

Ulubiony Portal Gliwiczan

103,911FaniLubię
14,799ObserwującyObserwuj
1,138ObserwującyObserwuj

Inne artykuły