Jajko jako symbol życia na stałe wpisało się w wielkanocne tradycje.
Chyba każdy, choć raz w swoim życiu stworzył niepowtarzalne dzieło, malując i zdobiąc kruchą skorupkę. Różnorodność kolorów i wzorów pozwala rozbudzić wyobraźnię i wprowadzić w domu świąteczny nastrój. Metody barwienia jajek to tajemnice strzeżone od pokoleń. My zaprezentujemy Wam te najprostsze. Potrzebne składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a po narzędzia wystarczy udać się do kuchni.
Do barwienia używamy jajek surowych lub ugotowanych – w zależności od danego barwnika. Najlepiej gdy będą to jajka śnieżnobiałe, zwłaszcza w przypadku chęci uzyskania koloru żółtego lub różowego. Po zabarwieniu, warto przetrzeć je ścierką z odrobiną oleju lub masła. Dzięki temu uzyskają piękny połysk.
Jak zabarwić jajka na niebiesko?
Gotujemy jajka na twardo.
1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 minut. Przelewamy przez sitko do miski, liście możemy wykorzystać np. do sałatki albo bigosu.
Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez całą noc).
Jak zabarwić jajka na żółto?
Gotujemy jajka na twardo.
Do miski wlewamy 1,5 litra wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i dolewamy 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez ok. 2 godziny).
Jak zabarwić jajka na brązowo?
Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1-litrowym naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście, do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Wkładamy surowe, wyczyszczone wacikiem nasączonym w occie jajka i gotujemy przez 15-25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia brązu.
Alternatywną metodą zdobienia jajek z wykorzystaniem cebuli jest wzór marmurkowy.
Jak zabarwić jajka na różowo?
Gotujemy jajka na twardo.
Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia różowego (najlepiej prezentują się jajka jasnoróżowe).
{youtube}hObJFrHPqUE<http://www.youtube.com/watch?v=hObJFrHPqUE>{/youtube}
(pozytywnakuchnia.pl)