Dzisiaj zaczynamy przygodę kulinarną z panią Magdą. Będziemy publikować przepisy jej autorstwa i zachęcać Was do samodzielnego przygotowywania potraw. Mamy nadzieję, że uda się zainspirować wielu z Was.
Pani Magda jest z zawodu anglistką, ale od ponad 2 lat prowadzi bloga kulinarnego – Kropla Oliwy. Blog stał się zapisem jej kulinarnej przygody i pasji.
Jestem mamą fantastycznego 3,5 latka i nie mam czasu na wielogodzinne stanie przy garach. Za to zawsze musi być zdrowo i smacznie. Lubię podróżować, a to daje mi możliwość spróbowania lokalnych potraw z różnych zakątków świata, które stanowią inspirację dla tych dań, które przygotowuję we własnej kuchni. Nie gotuję tradycyjnych potraw, lubię eksperymenty kulinarne. Jeśli szukacie nowych smaków i ciekawych przepisów to jesteście w dobrym miejscu.
Przepis na dzisiaj:
Krem owsiany z karobem i owocami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (można użyć takze płatków żytnich lub pszennych)
3/4 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne)
1 łyżeczka karobu lub kakao
syrop klonowy, syrop z agawy lub miód
owoce lub orzechy – wg gustu
Przepis:
Wieczorem płatki zalej mlekiem, dodaj karob lub kakao i wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano zmiksuj platki na gładki krem. Jeśli jest zbyt gesty dolej trochę mleka. Dodaj syrop klonowy lub miód i znowu wymieszaj. Dorzuć owoce lub orzechy. Smacznego!