Dzisiejsza propozycja pani Magdy to podróż śladem chińskich smaków. Jeśli wydaje się Wam że gotowanie po chińsku jest trudne i czasochłonne to czas zmienić nastawienie. To naprawdę proste!
Polędwica z warzywami na chińską nutę
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
pół brokuła pokrojonego na kawałki
2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
garść groszku cukrowego (użyłam mrożonego- którego rozmroziłam)
100 ml bulionu wołowego
makaron chiński (użyłam makaronu chow mein)
2 łyżki sosu sojowego
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
pieprz biały
olej sezamowy
Wykonanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwicę pokrój w kawałki i przełóż do miski. Dodaj sos sojowy, pieprz, cukier, czosnek drobno posiekany i ok 3 łyżki oleju sezamowego. Odstaw na ok 30 minut, a jeśli masz więcej czasu na godzinę. Po tym czasie wrzuć mięso na rozgrzany wok (lub zwykłą patelnię) z odrobiną oleju sezamowego i smaż mięso 2 minuty aż będzie średnio wysmażone. Przełóż je do miski. Do woka wrzuć marchewkę, kawałki brokuła i groszek. Wlej bulion, przykryj i duś chwilę aż warzywa zmiękną ale nie będą rozgotowane. Dorzuć mięso i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z makaronem. Smacznego!
Przypominamy, że to już drugi przepis pani Magdy – kliknij tutaj aby zobaczyć propozycję śniadaniową.