Sprawdź jak wybrać najlepszy opiekacz do kebaba

Kebab to potrawa, która cieszy się w Polsce dużą popularnością. Niezbędnym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych, które mają w ofercie to smaczne danie, jest opiekacz do kebaba. Sprawdź, jak wybrać najlepszy opiekacz do Twojej restauracji!

Kebab to turecki przysmak, który należy do najczęściej zamawianych dań typu fast food. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebny jest wysokiej jakości opiekacz do kebaba. Podpowiadamy, jak wybrać sprzęt idealnie dopasowany do potrzeb Twojego lokalu gastronomicznego.

Czym jest opiekacz do kebaba?

Kebab to potrawa kuchni tureckiej, która cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Ciekawostką jest, że istnieje aż ponad dwadzieścia wersji tego dania. Najbardziej popularną jego odmianą jest doner kebab, który składa się z mięsa (baraniny, wołowiny lub kurczaka), warzyw i sosu. Wszystkie składniki podawane są w tradycyjnej bułce picie. Do przygotowania tej smacznej potrawy niezbędny jest opiekacz do kebaba, czyli urządzenie służące do podgrzewania i opiekania mięsa – placpigal.pl/blog/opiekacz-do-kebaba-zaserwuj-najpopularniejsze-uliczne-danie. Opiekacze do kebaba sprawdzają się zarówno w mniejszych, jak i większych lokalach, które specjalizują się w tym rodzaju potrawy. Są również popularne w różnego rodzaju restauracjach oraz lokalach typu fast food.

Opiekacz elektryczny czy gazowy opiekacz do kebaba?

Właściciele lokali gastronomicznych, którzy planują zakup opiekacza do kebaba, muszą zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów urządzenia. Jedną z najważniejszych decyzji, którą trzeba podjąć przed zakupem opiekacza, jest wybór między urządzeniem gazowym a elektrycznym – wsb.com.pl/wyposazenie-kebaba-3-akcesoria-niezbedne-w-punkcie-gastronomicznym. Oba rozwiązania mają zarówno swoje plusy, jak i minusy. Opiekacz gazowy jest zasilany gazem z butli, natomiast opiekacz elektryczny wystarczy podłączyć do gniazdka elektrycznego.

Gazowy opiekacz do kebaba – wady i zalety

Gazowy opiekacz do kebaba jest częstym wyborem wśród właścicieli restauracji i innych lokali gastronomicznych. Taki opiekacz zasilany jest gazem z butli, dzięki czemu koszty jego użytkowania są znacznie niższe w porównaniu do opiekacza elektrycznego. Jest to bardzo cenne zwłaszcza w przypadku lokali, które każdego dnia obsługują dużą liczbę zamówień. Warto jednak pamiętać, że posiadanie opiekacza gazowego wymaga odpowiednich warunków w pomieszczeniu. Do instalacji urządzenia konieczna jest nie tylko wystarczająca ilość miejsca w lokalu, ale także właściwa wentylacja. W warunkach nieodpowiedniej wentylacji opiekacz gazowy może być bowiem niebezpieczny dla zdrowia. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, opiekacze do kebaba gazowe doskonale sprawdzają się przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, które dysponują prawidłowo działającą wentylacją oraz wystarczającą ilością przestrzeni.

Elektryczny opiekacz do kebaba – plusy i minusy

Ciekawą alternatywą dla gazowego opiekacza do kebaba jest opiekacz elektryczny. Takie urządzenie charakteryzuje się łatwością obsługi i bezpieczeństwem użytkowania. Aby uruchomić opiekacz, wystarczy podłączyć go do gniazdka elektrycznego. Wadą tego typu urządzeń są wyższe koszty eksploatacji niż w przypadku opiekaczy gazowych. Oprócz tego kucharze często podkreślają, że opiekacz elektryczny może nadmiernie wysuszać mięso, co wpływa na zmniejszenie walorów smakowych potrawy. Opiekacze elektryczne dobrze sprawdzają się przede wszystkim w niewielkich punktach gastronomicznych, w których kebab serwowany jest okazjonalnie.

Na co zwrócić uwagę, wybierając opiekacze do kebaba gazowe i elektryczne?

Podczas zakupu opiekacza do kebaba, oprócz wyboru pomiędzy urządzeniem gazowym a elektrycznym, trzeba zwrócić uwagę również na inne ważne kwestie. Warto pamiętać, że opiekacz powinien być idealnie dopasowany do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego. Bardzo istotnym parametrem urządzenia, któremu należy się przyjrzeć, jest wielkość wsadu, określająca wagę i rozmiar mięsa opiekanego w jednej chwili. Wielkość wsadu powinna być uzależniona od dziennego zużycia mięsa. W małym punkcie gastronomicznym wystarczający będzie wsad do 20 kg, natomiast w przypadku dużego lokalu warto zaopatrzyć się w opiekacz z wsadem 50-100 kg. Przy wyborze urządzenia warto również zwrócić uwagę na liczbę, rozmieszczenie i moc palników. 

Opiekacz do kebaba, piec do kebaba z wysokiej jakości stali nierdzewnej – gdzie kupić?

Opiekacze do kebaba gazowe i elektryczne są dostępne przede wszystkim w sklepach, które mają w swojej ofercie profesjonalne wyposażenie gastronomii – gastroprodukt.pl/gyros-kebab-gazowy. Specjalistyczny sklep ze sprzętem gastronomicznym to najwyższa jakość sprzedawanych urządzeń, atrakcyjna cena i szeroki wybór produktów wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. W profesjonalnych sklepach znajdziesz nie tylko opiekacze, ale także akcesoria dodatkowe do kebaba, takie jak np. nóż elektryczny. Dzięki różnorodności dostępnych produktów z pewnością znajdziesz urządzenie idealnie dostosowane do potrzeb Twojego biznesu. 

client-image
client-image
client-image
client-image

Podobne artykuły

Ulubiony Portal Gliwiczan

102,548FaniLubię
14,739ObserwującyObserwuj
1,138ObserwującyObserwuj

Inne artykuły