Zakończył się remont ciągu pieszego w centrum Gliwic łączącego ulice Nowy Świat i Zygmunta Starego. Alejka, którą codziennie przechodzi wielu mieszkańców, jest teraz bardziej estetyczna i bezpieczniejsza. Jest nowa nawierzchnia, donice z roślinami, siedziska z portami USB, ładowarki indukcyjne i nowe oświetlenie.

Przebudowa ciągu pieszego na ul. Solskiego objęła ponad 250-metrowy odcinek. Miejsce to dobrze znają gliwiczanie, którzy przemieszczają się z dzielnicy Sikornik w stronę ścisłego centrum miasta, a także mieszkańcy pobliskich domów oraz osoby odwiedzające Teatr Miejski.

W ramach przebudowy wykonano nową nawierzchnię, zamontowano elementy małej architektury, m.in. ławki, w tym dwie wyposażone w porty USB oraz ładowarki indukcyjne zasilane za pomocą paneli fotowoltaicznych. Zastosowano siedzenia typu walec, ćwierćkole oraz łuk, nawiązując do wzoru ułożonego na chodniku. Siedziska wymieniono też we wnękach murku.

Pojawiły się donice z bylinami, nowością jest też zielona ściana, czyli konstrukcja dla roślin pnących. Ustawiono kosze na śmieci przystosowane do segregacji odpadów i – co ważne dla bezpieczeństwa w porze wieczorno-nocnej – jest nowe oświetlenie (zamontowano oprawy LED odpowiadające wymaganiom Masterplanu dla Miasta Gliwice).

Po wyremontowanej alejce mogą przejeżdżać rowerzyści, ale ze względu na spacerowiczów i bawiące się dzieci konieczne jest zachowanie dużej ostrożności. Odnowiona przestrzeń, w której można zatrzymać się i chwilę odpocząć, dobrze wpisuje się w okolicę – w sąsiedztwie znajduje się plac zabaw i plenerowa siłownia. Realizacja zadania kosztowała ponad 900 tys. zł i została sfinansowana ze środków budżetu miejskiego.

2 KOMENTARZE

  1. Dobrze, że zajęto się tym miejscem, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach….i to licznych.

    Warto się tam pokazać i porobić zdjęcia JUŻ KORODUJĄCYM nóżkom z tych donic….a gdzie tam sezon zimowy i posypywanie solą – to jest skandal – już powinni tym się zając w ramach gwarancji – za 3-4 lata zacznie się to sypać w oczach – nie dało się tego przemyśleć przed wyborem materiałów?

    Dodatkowo nie przemyślano połączeń nowych części ze starymi – dziwne zwężenia, ostre kąty spowodują jedynie rozdeptanie trawników i stwarzają zagrożenie na tym ciągu pieszo rowerowym

    Wybór oczojebnej kolorystki także jest dyskusyjny, a zamontowane ładowarki – ich umiejscowienie – wygląda słabo w relacji to potencjalnego Seby, który postanowi w coś jeb…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here